Kézilabda világbajnokunk kedvenc sportja

A nemzet a mai napon a hőseit ünnepli.  Mi is így teszünk, amikor bemutatunk egy legendás magyar játékost, edzőt, aki gyerekkorától kezdve rajong a kidobósért. 

1965-ben Dortmundban a női válogatott tagjaként kézilabda-világbajnokságot nyert Csenki Györgyné Varga Zsuzsanna, aki a Vasasnál kezdte edzői karrierjét, majd a Budapesti Spartacusnál oktatta a fiatal lányokat a sportág alapjaira. Volt a hazai kézilabda szövetség utánpótlásbizottságának elnöke is. A 2000-es évek elején Székesfehérváron építette fel az NB I-es női csapat utánpótlását. A Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatának birtokosa, a MOB-díj 2010-es kitüntetettje.

A nyolcadik kerületben nőtt fel, a Múzeumkertbe jártak tornaórára, s a kötelező gimnasztika után kidobóst játszottak. Ez volt a kedvence, szinte mindig ő nyert. Még a fiúk sem tudták eltalálni. Nem csoda, ha később kiváló dobótechnikával érkezett a sportágba.

Futás, ugrás, dobás. Ez ugyanis az 5 labdás kidobós és a kézilabda alapja is. 


Csenki Györgyné Varga Zsuzsanna

Tíz éven át irányította a serdülő válogatottat. A tehetségek kiválasztásának korántsem könnyű feladata jutott neki. Amikor rendíthetetlenül járta az országot, a klubokat, mindig ez alapján kereste a tehetségeket.

Ma is büszke rá, hogy szinte alig tévedett. Szűcs Gabriella, Bulath Anita, Herr Orsolya, Tomori Zsuzsanna Soós Viktória , Szucsánszki Zita, Nagy Ivett, Bódi Bernadett, Szrnka Hortenzia, Gál Adrienn – néhány név azok közül, akiket ő hívott be serdülőként a legjobbak közé, s akik később a felnőtt nemzeti csapatban is helytálltak.

Forrás: utánpótlás sport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük