Mi az a Dodgeball?

A dodgeball annyiban különbözik a magyar iskolákban ismert kidobós vagy tűzharc játéktól, hogy itt nincsenek partizánok, és ész nélküli dobálózás, vannak viszont folyamatos akciók és hihetetlenül gyors, pörgős szettek, na meg 5 speciális szövetlabda egyszerre a pályán.

Egy csapatban 6 játékos van a pályán, két labdaszedő segíti őket és a kiírás függvényében 4-6 csere játékos lehet még a keretben. A sportág egyik különlegessége, hogy nem csak női és férfi, hanem vegyes csapatok is megküzdenek egymással.

Dodgeball World Championships 2018 – Női döntő

Maga a játék az egyszerű és érthető szabályoknak köszönhetően egy bizonyos szintig nagyon gyorsan megtanulható, korosztálytól függetlenül élvezhető és a tornacipőn kívül semmilyen egyéb felszerelést nem igényel. Később még egy térdvédőre lesz esetleg szükségünk.

Más a dinamikája más labdajátékokhoz képest, itt nem egy csatárnak kell odavarázsolni a labdát, minden a párharcokról és a helyes döntésekről szól. Csapat és egyéni játék egyben, ezért is izgalmas.

European Dodgeball Championships 2019

A játékosok tényleges fizikai megterhelésnek vannak kitéve. Az erő és a rugalmasság sokat számít, hiszen nem csak egy szövettel borított speciális labdával kell az ellenfelet eltalálni, de készen kell állni a gyors irányváltásokra, a levegőbe vagy a földre ugrásokra. A megfelelő taktika és csapatmunka is elengedhetetlen a sikerhez.

Magam is meglepődtem, hogy mennyire komplex taktikai játék tud lenni a dodgeball, kezdve onnan, hogy ki, mikor és kit dob, a kiesés és a játékba való visszatérés menetén át egészen odáig, hogy hogyan változik meg a játék képe, ahogy egyre többen kerülnek partvonalra.

Dodgeball World Championships 2018

Kiválóan jellemzi a sportág fejlődését, hogy míg az első Európa-bajnokságon 2010-ben Londonban hat ország férfi csapatai vettek részt, addig a jubileumi tizedik kontinens viadalon, amit 2019-ben tartottak Newcastle-ben, már három kategóriában 18 ország 45 csapata küzdött az érmekért.

Maga a játék nagyon szórakoztató. Annyi különféle aspektusa van, hogy bárki tudja játszani. Akció, adrenalin, csapatmunka, ügyesség, szórakozás … nem tudom, miért ne próbálják ki. És ne felejtsük el: a közösség. Sokféle sportot játszottam különböző csapatokban, de a dodgeball közösség nagyon különleges és nem akarom, hogy hiányozzon az életemből.

Annika Jedliczka, Európa-bajnok, a sportág nagykövete


Az első dodgeball világbajnokságot 2016-ban Manchesterben rendezték, míg a másodikat 2018 augusztusában New York-ban, a kultikus Madison Square Garden-ben. Az angolszász országokban olyan népszerű ez a sport, hogy Amerikában konkrétan, több mint 300 ezer játékost tartanak nyilván.

Dodgeball World Cup 2018