A dodgeball nagykövete

Az Osztrák női és vegyes csapat tagjaként Annika Jedliczka Európa-bajnoki címet szerzett a legutóbbi kontinensviadalon. A dodgeball nagyköveteként pedig nemrég lehetősége volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével is találkoznia.

A már hagyományos nyári nemzetközi dodgeball játékos interjúnkban vele beszélgettünk a kezdetekről, a legérdekesebb pillanatokról és a női versenyzők lehetőségeiről az 5 labdás kidobósban. 


Miért a Dodgeball a jövő sportja? Annika szerint”

az emberek gyakran inkább a férfi csapatok meccseit nézik, a nők csak ezután következnek. Ebben más és több a dodgeball. Ez a sport a legjobb példa a vegyes csapatsportok számára.”

„Tény, hogy a fiúk többet dobnak. De a puszta erőnél több kell ahhoz, hogy úgy dobd el a labdát, hogy azt ne kapják el. Természetes, hogy a dobásunk nem olyan erős, mint a fiuké. De nem igaz, hogy nem tudunk jól és pontosan dobni.”


* Hogyan is kezdődött ez az egész, mikor kezdtél el kidobósozni?
– A legendás bécsi Dodgeball Mánián játszottam először dodgeballt 2012 novemberében. Megnyertük a tornát és fél évvel később megkérdezték tőlem, hogy akarok-e Chesterben az Európa-bajnokságon játszani. Azóta vagyok válogatott és eddig 11 nemzetközi fellépésem volt az Osztrák #Kidobós Csapat tagjaként. 

* Mi inspirált, hogy elkezd ezt a sportot?
– Szeretnék egy inspiráló történetet mesélni, de az igazság az, hogy az egyik iskolai barátom kérdezte tőlem, hogy csatlakoznék-e a csapatomhoz, és azt mondtam, hogy igen. Ami miatt maradtam, az pedig a közösség és az itt kötődött barátságok.

* Emlékszel az első alkalomra, amikor pályára léptél?
– Nem. De emlékszem az első versenyem döntőjére. Lenyűgözött a légkör és nagyon ideges voltam. 

* Mi volt a legszebb pillanat a karrieredben?
– Ez nehéz … olyan sok van. Az egyik amire mindig emlékezni fogok: a pillanat, amikor lefújták a döntőnket tavaly Newcastle-ben és sorozatban a negyedik alkalommal lettünk Európa-bajnokok, ráadásul ezzel mind a három kategóriában diadalmaskodtunk. A másik, amikor a fiúk világbajnokok lettek New York-ban és van egy kis csapat szertartásunk, ahol mi együtt hallgatunk egy bizonyos számot a verseny kezdete előtt.


* Melyik volt a legjobb torna amin részt vettél?
– A 2018-as Európa-bajnokság Lignano-ban (a szervezés, az étkezés, a szállás, a játékosok kényelme szempontjából) és a tavalyi EB Newcastle-ben (az eredmények szempontjából :)) 

* Hogyan készülsz fel a tornák előtt?
– Szerencsések vagyunk, hogy van egy fantasztikus edzői csapatunk, akik mindazon szakaszokon keresztül vezetnek minket, amire szükségünk van: személyes készségfejlesztés, erő- és mozgáskordinációs edzés, taktika, játék szituációk gyakorlása és sok beszélgetés;) 

*Hány alkalommal játszol egy héten?
– Általában hetente 2-3 alkalommal, most a koronavírus miatt csak egyszer voltak edzéseink. 

* Van valami tipp, amelyet megosztanál a dodgeball játékosokkal?
– A játékon, a taktikán és a személyes készségfejlesztésen kívül azt mondanám: csapat kommunikáció és videó elemzés! 

* Melyik csapat vagy nemzet a kedvenc ellenfeled?
– Angliának kell lennie. Mert a szoros és kiélezett meccsek azok, amik a legjobban megmaradnak az emlékezetemben. De nagyon szeretek találkozni az összes nemzettel a pályán és a pályán kívül. 

* Ki a kedvenc dodgeball játékosod?
– Stefan Leitinger. A férfi és vegyes csapat játékosa, valamint a női válogatott edzője. Sokat tett annak érdekében, hogy az Osztrák Dodgeball válogatott ilyen messzire jusson.

* Láttad a Central European Championshipen az Ausztria vs Magyarország férfi negyeddöntőt? Csak az utolsó pillanatban dőlt el a továbbjutás (16-12). 
– Igen, láttam. Nagyon szoros meccs volt és csodálatos látni, ahogy más országok lépnek feljebb és egyre erősebbek és erősebbek lesznek. Ez jó szeretett sportunknak és mindenki számára, aki a kidobóst játssza. 

* Végezetül, mit tanácsolnál azoknak, akik most ismerkednek ezzel a csodálatos játékkal? Miért a dodgeball?
– Maga a játék szórakoztató. Annyi különféle aspektusa van, hogy bárki tudja játszani. Akció, adrenalin, csapatmunka, ügyesség, szórakozás … nem tudom, miért ne próbálják ki. És ne felejtsük el: a közösség. Sokféle sportot játszottam különböző csapatokban, de a dodgeball közösség nagyon különleges és nem akarom, hogy hiányozzon az életemből.